top of page

Premenopauze: puberen op je 40ste!

Weer aan het puberen op je 40ste? Grote kans dat je in de premenopauze zit en dat de overgang gestart is.


perimenopauze, menopauze, puberen op je 40ste

Photo by La Miko from Pexels


Wat is de premenopauze en hoelang duurt die?


De premenopauze is een periode van ongeveer 1 tot 6 jaar voor het moment waarop je laatste menstruatie plaatsvindt, de menopauze. Die periode gaat net als het komen van je eerste ongesteldheid gepaard met hormonen. Het verschil is dat die hormonen in de premenopauze juist afnemen, maar dat gebeurt niet geleidelijk en die schommelingen kunnen het je knap lastig maken.

Herkenbaar?


Je komt net uit je begin 40'er jaren, je staat vol in het leven en je hebt nog een flinke bucket list openstaan. Eindelijk heb je genoeg gespaard voor die droomreis en je wilt nieuwe hobby’s uitproberen. Op werk loopt alles soepel, je hebt tijd voor vrienden en familie en de liefde is ook nog lang niet opgebloeid. Maar waar je vroeger elke ochtend fit je bed uitsprong, merk je dat je toch wat stijver wordt. Zonder dat je ongezonder gaat eten, zit je kleding steeds een beetje strakker. En in de slaapkamer is het ook geen feest. Je kunt niet slapen en als je dan wakker ligt, heb je ook steeds minder vaak zin in seks.

‘Tja daar hebben we allemaal wel eens last van’, denk je dan. Je neemt je voor de komende dagen weer wat meer fruit te eten en beter op je ritme te letten. Nu, een paar weken later voel je je eigenlijk helemaal niet beter. Je bent extra emotioneel en de weegschaal drukt je ook nog eens met je neus op de feiten. Je zit niet lekker in je vel, maar hoe dat komt: geen idee!!

Symptomen van de premenopauze


Tijdens de premenopauze nemen de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron, af. De symptomen die bij de overgang komen kijken worden daardoor veroorzaakt. Omdat je hormonen uit balans zijn ervaar je fysieke en mentale klachten. Veel vrouwen lijden aan depressie, hebben een slaapprobleem, opvliegers of last van nachtelijk zweten. Tijdens deze periode gaat de menstruatie gewoon door maar wordt meestal onregelmatiger of minder en soms wordt het bloedverlies juist erger. Veel vrouwen zijn zich dus niet bewust van de hormonale fase waar zij op dat moment in zitten. En laten we eerlijk zijn: als je 40 bent, ben je toch nog helemaal niet bezig met de overgang?

De symptomen van de premenopauze dienen zich natuurlijk niet direct in alle hevigheid aan. De verandering gaat heel geleidelijk en begint met onschuldige ongemakken. Het voelt als een off-day, waar je de hele week last van hebt. Alles bij elkaar maakt dit van de premenopauze een verwarrende periode.


Hoe zorg je ervoor dat jij de premenopauze wel herkent?


Het is belangrijk om te beseffen dat de premenopauze vaak begint met subtiele veranderingen. Let dus goed op hoe je je voelt en noteer kleine veranderingen in je agenda. Als je merkt dat die kleine ongemakken niet meer weggaan, dan is dat voor jou een signaal dat de overgang is begonnen. Women’s Health Boost gelooft dat jij je eigen expert bent. Jouw vrouwelijke intuïtie weet precies wanneer je lijf verandert, je moet alleen leren daar naar te luisteren.

Je arts kan je ook aanraden om een FSH-test te doen. FSH wordt aangemaakt door de hersenen en regelt mee de hormoonproductie van andere voortplantingshormonen. Vanaf de start van de perimenopauze (de periode rond de menopauze) gaat de hoeveelheid FSH in het bloed flink omhoog.


De premenopauze: bereid je voor op wat komen gaat


Als je nog in de premenopauze zit kan je reeds werken aan de toekomst en er zelfs voor zorgen dat je minder last hebt van de aankomende overgang. Een veranderende hormoonhuishouding vraagt om aanpassingen in je levensstijl. Door op tijd kleine gewoontes te veranderen binnen je dagelijkse routine kun je sommige klachten zelfs voorkomen. Eigenlijk is de premenopauze het perfecte moment om je levensstijl weer eens onder de loep te nemen en te kijken of jij nog wel de juiste keuzes maakt.

De perimenopauze: een fluitje van een cent!


Zit jij in de perimenopauze en zit je niet lekker in je vel en wil je lichamelijke ongemakken verminderen? Overal om je heen krijg je adviezen over voeding, beweging, vitamines en ga zo maar door, maar elk lijf is anders dus wat past bij jou? Een health coach helpt je te ontdekken waar jouw lijf om vraagt. Hoe je leefde toen je 30 was, past nou eenmaal niet meer bij een lichaam van 40 jaar of ouder. Online health coaching is geen one-size-fits-all oplossing. Women’s Health Boost kijkt naar jouw individuele behoeftes en belangrijker nog, naar wat voor jou haalbaar is. Je werkt namelijk niet toe naar een quick fix, maar naar een levensstijl die je kunt volhouden tot je 80ste. Eigenlijk leer je hoe je jouw eigen health coach wordt. Meer weten? Bekijk onze programma's of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek

Is health coaching iets voor jou? Doe de test, je vindt de knop om deel te nemen hieronder.

39 weergaven0 opmerkingen
noah-buscher-eCJiD00AJqs-unsplash.jpg

Is health coaching iets voor jou?

Wil je weten wat health coaching voor jou kan betekenen en hoe de steun van anderen je kan. hekpen om je doelen te bereiken?

Boek dan hier je gratis kennismakingsgesprek!

bottom of page